Just another WordPress site
Header

Förebilder – när de som bäst behövs!

Av Ronny Svensson 2011-05, för Falukuriren

Jag blev för några dagar sedan helt bestört över att en kommun i Dalarna beslutat att endast satsa 100.000 kronor på de många skolungdomarnas feriearbeten i sommar och dessutom bestämt att endast barn till invånare med ekonomiskt bistånd kan få del av de 14 sommarjobben. Besluten är inget annat än en skandal. Jag hoppas att om beslutet inte ändras att de utvalda ungdomar som erbjuds jobb tackar nej. Då får kommunstyrelsens ledning den skammens rodnad som den förtjänar!

 

I en tid då nästan en av fem ungdomar blir arbetslösa när de lämnat skolan måste varje demokratiskt vald församling göra allt vad den förmår för att underlätta unga människors inträde på arbetsmarknaden – ge ungdomarna en bra start i arbetslivet. Ett sommarjobb ger inte bara pengar utan också erfarenhet av och insikt i delar av arbetslivet. Gör man som de mest ambitiösa kommunerna visar man också ungdomarna att den vuxna befolkningen bryr sig om de ungas framtid och kommande yrkeskarriär.

 

Kontrasten till den nämnda kommunen är i Dalarna utan tvekan Smedjebackens kommun. Där satsar man i år 1,5 miljoner kronor (ökning med 400.000 från år 2010) för att så gott som alla ungdomar som lämnar årskurs 9 i grundskolan och åk 1 och 2 i gymnasiet skall få ett bra sommarjobb – sammanlagt jobb för cirka 210 ungdomar. Kommunen och ideella föreningar står för arbetsledning och nödvändig arbetsutrustning. Den verkliga kostnaden är därför säkert 2 miljoner kronor.

 

I de små kommunerna Övertorneå i Norrbotten (4800 invånare) och Gullspång i norra V:a Götaland (5.300 inv) har man lika ambitiösa satsningar som i Smedjebacken. Övertorneå satsar 1, 5 miljoner och garanterar alla ungdomar i åk 8 och 9 samt åk 1 och 2 i gymnasiet sommarjobb. Dessutom får varje privat företag som anställer skolungdomar 4000 kronor i kommunalt stöd till ett jobb. Man garanterar genom detta att alla skolungdomar får sommarjobb fyra år i sträck! I Gullspång får i praktiken alla som söker sommarjobb ett jobb genom kommunen – med hjälp av utbildade handledare.

 

I en tid när de vuxnas stöd till ungdomarna behöver vara så fullödigt som möjligt är det tur att Smedjebacken visar vägen. Dalarna måste slå vakt om sina ungdomar!

17 643 Responses