Just another WordPress site
Header

Om att snylta på andra

Av Ronny Svensson 2011-11, för Falukuriren

Att snylta på andra är kanske en mänsklig svaghet som privatpersoner råkar ut för lite då och då men inte tar särskilt illa vid sig av. Om en stor affärsbank gör samma sak får frågan en helt annan och mer allvarlig betydelse. I början av hösten startade den riskfyllda affärsbanken Swedbank en annonsserie där man med jämna mellanrum kablar ut ett budskap om bl.a. bankens påstådda ”utbredda lokala närvaro” och ”väl förankrade rotsystem”. Man hänvisar i annonserna till den välkända sparbankseken och antyder att man finns i hela landet.

 

Vad Swedbank gör i den första och i några av de senare publicerade annonserna är att snylta på de fristående lokala sparbankernas goda rykte och starka lokala förankring. Visserligen är det så att de lokala sparbankerna i vissa frågor samarbetar med storbanken (främst IT-system) men bara i några fall till delar ägs av Swedbank. Cirka 60 lokala sparbanker som de fyra i Dalarna ägs enbart av de lokala kunderna som styrs av fristående huvudmän valda av kommunerna och traktens folk.

 

När jag reagerar på annonserna och dess innehåll beror det i sammanfattning på:

  • Att Swedbank systematiskt sedan flera år drar sig bort från landsbygden i hela landet
  • Att Swedbank snyltar på de lokala sparbankernas goda renommé samtidigt som man tvingat ett stort antal små sparbanker att stänga eller gå upp i större
  • Att Swedbank inte tillåter att lokala sparbanker får växa i orter som ökar sin befolkning.

 

Det mycket underliga är dessutom att Swedbank äger varumärket Sparbankseken genom en direkt kupp från den dåtida Sparbanken Sverige (idag Swedbank) för 20 år sedan då man samtidigt lyckades komma över sparbankseken och slakta ett stort antal länssparbanker – bl.a. den i Dalarna. Detta gör att många människor – även ledande politiker och företagsledare som borde veta bättre men är lika förvirrade som många andra bankkunder – tror att den riskfulla affärsbanken Swedbank (tänk bara på dess äventyr i Baltikum) är samma bank som Södra Dalarnas, Norrbärke, Bjursås och Leksands lokala sparbanker. Ingenting kan vara felaktigare!

 

Om vi skall ha kvar några riktiga sparbanker i framtiden gäller det att hålla snyltarna borta! Välj därför rätt bank när du nästa gång går in under sparbankseken.

 

 

(Införd som krönika i Dalarnas Tidningar den 28.11.2011)


17 723 Responses